Savantul preot piarist, filolog si profesor maghiar Revai Miklos
Cugetare Revai Miklos:
”Pamantul natal sa-ti fie sacru.Straduieste-te sa-i faci cinste,sa-i fii de folos.”
Sannicolaul este acest pamant!
Savantul Revai Miklos preot piarist,filolog si prof.universitar este personalitate marcanta a iluminismului maghiar.Azi e recunoscut in primul rand ca lingvist deoarece pune bazele stiintifice ale metodei comparativ-istorice preintampinindu-l pe lingvistul german Iacob Grimm.
Meritele sale au fost recunoscute de catre Academia Maghiara care i-a promovat conceptia lingvistica si l-a primit printre membrii sai.
Nascut la Sannicolau Mare la 24 febr.1749/50 provine dintr-o familie modesta ,dar stapinit de o sete de cunoastere,interes pentru stiinta dobandeste o cultura vasta atat in stiintele reale cat si in cele umane.
Studiile si le incepe la Cenad,apoi va studia 6 ani la liceul piarist din Szeged si alte localitati .Pe langa activitatea de profesor isi continua studiile de lingvistica in localitati ca Tata,Veszprem,Carei,Viena,Nyitra,Gratz.
In 1769 devine calugar la Kecskermet,la 9 iunie 1771 este hirotonisit la Oradea.
Din toamna aceluias an incepe sa predea.Toata viata a studiat si a predat matematica retorica,lb.latina,desen.A scos un abecedar si un indreptar de gramatica in care apare conceptia sa referitoare la gramatica limbii maghiare.
A cunoscut in afara de maghiara limbile germana,latina,precum si greaca veghe,ebraica,italiana si franceza.
In 1783 la Bratislava redacteaza prima revista in limba maghiara Magyar Hirmondo. Pentru a-l indeparta de activitatea de redactor, l-au numit director al scolii de desen din Győr.
Azi un liceu din Győr ii poarta numele.
In 1784 inmaneaza imparatului Iosif al II-lea proiectul sau cu privire la infiintarea unei unei asociatiide stiinta.Din 1790 reia incercarile pentru infiintarea unei academii care va deveni mai tarziu Academia Maghiara.
La 16 aug.1802 este numit profesor de limba maghiara la Universitatea din Pesta.
Mai are cinci ani si jumatate de activitate.In acesti ani a avut 74 de studenti.
A predat limba maghiara in latina pentru a o face accesibila si celor care nu o cunosteau.A studiat si interpretat primele texte scrise in limba maghiara cum ar fi Halotti Beszed datand de la sfarsitul sec.al XII.-lea.
Moare la 1 apr.1802 fara a i se fi implinit nici una din initiative.
Revai a fost constient de propria valoare pentru ca afirma cu resemnare:
”In aceste vremuri vitrege ma consoleaza convingerea ca daca prezentul nu-mi este favorabil,efortul meu va fi rasplatit de posteritate.E cam tarzie aceasta rasplata,dar macar nu starneste invidia nimanui.”.
La Episcopia Romano-Catolica din Timisoara se afla un manuscris Revai datand din 1786 scris in limba latina care pe langa o elegie contine urmatoarea solicitare imperativa:
”Pamantul natal sa-ti fie sacru.Straduieste-te sa-i faci cinste,sa-i fii de folos.”
Sannicolaul este acest pamant.
Pe pamantul natal i s-a ridicat un monument la 25 aug 1893,care a fost mutat in fata scolii de baieti fundatie Berta in1897.Aici a si ramas pana in 1925 cand bosorelieful de bronz a fost indepartat,iar de atunci soclul il sustine pe Eminescu.
Acest momument s-a realizat din donatiile invatatorilor din judetul Torontal.
Basorelieful a fost lucrarea lui Hollo Barnabas,fiind finantat de Csaplar Benedek biograful lui Revai.
In anul 2007, cu ocazia implinirii a 200 de ani de la moartea, in localitate natala in semn de omagiu i s-a dezvelit o placa comemorativa in incinta bisericii romano-catolice.
Pe cladirea Academiei Maghiare din Budapesta are o statuie realizata de Izso Miklos.
Comentarii
Am implinit un an de activitate. Te asteptam la noi pentru a-ti oferi un widget, banner, plugin-wp, sau doar o idee pentru a adauga un plus de look si functionalitate blogului tau!